Heeringamarja vaht

Kalapoegade valikusse on saabunud NATURAALNE HEERINGAMARI, soolasisaldus 4%.

Seda puhtamaitselist lisanditevaba toodet on lihtne ja mugav kasutada erinevate dipikastmete ja munaroogade koostises.

Allpool toome ära meiepoolse soovituse  valmistada heeringamarja mousseed (vahtu).

 

 

 

Koostis

Heeringamari    200 g

Maitsestamata jogurt 50-100 ml

Punane sibul, peeneks hakitud 3-4 spl

Restoranianjoovise filee, peeneks hakitud 3 tk

Vahukoor 200 ml

Zhelatiin 1 kuhjaga tl (võib ka ilma zhelatiinita)

Valget pipart noaotsatäis

 

Valmistamine:

Kõik koostisosad on soovitav enne valmistamist  jahutada.

Sega kokku heeringamari, jogurt, sibul ja ansjoovisefilee, valge pipar.

Sega aeglaselt kokku zhelatiin ja vahukoor.  Löö segu kõvasse vahtu.

Vala vahukoor kalamarjasegule ja sega aeglaselt ühtlaseks massiks.

 

Jäta külmkappi laagerduma. Paari tunni pärast on segu maitse ühtlustunud ja mousse valmis.

Heeringamarja kaaviar

 

Koostis:

200 ml heeringamarja (4% soolsus)

100 ml piima

1 suur mugulsibul, hakitud

80 ml oliiviõli

1-2 sidruni mahl.

 

 

Sega  kokku heeringamari, piim ja mugulsibul. Laagerda 24 tundi külmkapis, siis nõruta hoolega.

Lisa 80 ml oliiviõli ja sidrunimahl.

Serveeri saiaga, lisaks valge vein.

Heeringamarja kaste

Koostis:

250 ml lahjat hapukoort

1 sidruni mahl

250 ml peeneks hakitud värsket kooritud kurki

150-200 g heeringamarja

hakitud värsket tilli

 

 

Sega koostisosad väiksemas kausis, kata kaanega ja jäta külmkappi serveerimist ootama.

 

Eriti hästi sobib keedetud värskete kartulitega.

Südamekujulised kammkarbid

Koostisosad :

-       4 kammkarbiliha

-       1 väike tomat

-       1 sl hakitud basiilikut

-       2-3 sl oliiviõli

-       balsamiäädikas

Kuidas teha ?

-       tükelda tomat, sega basiiliku, oliiviõli ja balsamiäädikaga

-       südamekujuliste kammkarbilihade tegemiseks tuleb sobivasse kohta teha V-kujuline sisselõige. Soovi korral võib võib liha trimmida veel rohkem südamekujuliseks ka külgedelt.

-       Maitsesta liha mõlemalt küljelt õrnalt soola ja pipraga

-       Aja pann kuumaks, lisa veidi oliiviõli

-       Aseta lihad pehmelt pannile ning küpseta umbes pool minutit kuni liha omastab kuldpruunika värvuse (pann peab olema piisavalt kuum, et liha säriseks õlis). Seejärel tuleb liha umber keerata ning küpsetada teiselt poolt umbes minut.

-        Serveeri tomatigarneeringuga!

Kammkarp küüslaugu ja peterselliga

 

Tarvis läheb:

8 kammkarpi

1 sidrun

veidi oliiviõli

2 purustatud küüslauguküünt

50 g võid

1 spl hakitud värsket peterselli

Kuidas teha:

- Pese ja kuivata kammkarbiliha.

- Prae kammkarbiliha keskmiselt kuumemal pannil oliiviõlis 1 min mõlemalt poolt.

- Lisa või ja küüslauk, küpseta veel 1 min.

- Võta pann tulelt , pigista kammkarpidele ½ sirduni mahl ja lisa petersell.

 

Serveerimisel vala kammkarbid üle pannivedelikuga.

 Retseptis toodud kogus on arvestatud kahele.

Lihtne ja maitsev kammkarbiliha

Kuidas teha?

- Pese ja kuivata kammkarbiliha

- Prae kammkarbiliha keskmisest tulisemal pannil.

 

Praadimisseguks võta tagasihoidlik kogus  ½ õli. ½ võid.

Praadimisaeg 2 min mõlemalt poolt või kuni liha alumine külg muutub õrnpruuniks.

 

Maitseaineid mitte lisada!

 

- Serveerida kartulipüreega.

- Maitsetaimedest sobib rosmariin või petersell.

 

 

 

Tursa keele "poulette" ja praetud tursa keeled

 

Tursakeele poulette:

 

 

Koostisosad:

-       ca 20 tursa keelt (ca 40-50g/tk)

-       Värske petersell

-       500ml “Hollandaise” kaste

 

 

-   Asetage tursakeeled 1-2 minutiks kergelt soolasesse keevasse vette, seejärel jahutage. 

-       Pange keeled keedupotti koos 500ml “Hollandaise” kastmega

-       Lisage ca 75ml keeduvett

-       Lisage 1 tl hakitud peterselli

-       Kuumutage mõni minut, ärge laske keema !

-       Serveerige peene petersellipuruga

 

 

 

Praetud tursakeeled

 

Koostisosad:

2 tosinat tursakeelt (ca 40-50g/tk)

150g taluvõid

jahu

150ml värske tomatikaste

 

-       peske umbes 2 tosinat tursa keelt

-       kastke keeled ühekaupa külma piima ning seejärel rullige jahus

-       kuumutage 150g võid pannil ning asetage jahused keeled pannile üksteisest eraldatuna

-       küpsetage 2 minutit ühelt ning 2 minutit teiselt poolt

-       serveerige värske tomatikastmega

Marineeritud sinikarbiliha


Koostisosad:

1kg sinimerekarbi liha

100-150ml Oliiviõli

2 sl purustatud küüslauku

2 sl hakitud peterselli

1 sl hakitud koriander (soovi korral)

1-2 sl õunaäädikat ( maitse järgi, võib ka veidi rohkem)

 

Äädika asemel võib kasutada ka värsket sidrunimahla

 

Kuidas teha?

Sulatage sinikarbiliha ning nõrutage. Seejärel segage hoolikalt koostisosadega.

Parima tulemuse saavutamiseks hoidke enne serveerimist 12-24 tundi temperatuuril +4C

 

Serveerida jahutatult!

KULDSABA SERIOOL

KULDSABA SERIOOL ON TUUNIDE LÄHISUGULANE. MÕLEMA KALA LIHA ON VÄLIMUSELT JA MATSELT SARNANE. TÄNU SARNASELE TEKSTUURILE ALLUVAD MÕLEMAD KALAD SAMADELE KULIAARSETELE VÕTETELE.

Kuldsaba on kõrge toiteväärtusega, keskmiselt rasvasem kala.

100 gr sisaldab 146 Kcal,

rasvu 5 gr,

s.h. küllastumata rh 4 gr,

valku 23 gr,

süsivesikud 0

Kalakala & Pojad OÜ valikus on peamiselt Atlandi ookeanis leiduv kuldsaba, mida regiooniti tuntakse ka kui hamachi. See peamiselt Atlandi ookeanis leiduv liik on kõrge toiteväärtusega, keskmiselt rasvane kala. Kuldsaba seriool on hea asendus tavalisele tuunikalale oma sarnase tekstuuri ja odavama hinna tõttu.

Loe veel

Tomati-punaveinised karbid

1 kg sinimerekarpe
2 spl õli
8 küüslaugu küünt, hakitud
4 shalottsibulat, hakitud
8 ploomtomatit, hakitud
350 ml punast veini
sool, värskelt jahvatatud must pipar
15 gr värsket basiilikut
 

Loe veel

Valehomaar

 

1 purk lahjat heledat õlut,

500 g merikuradi saba,

1 spl sidrunimahla,

6 spl võid.

küüslauku maitseks, soovi korral.

Loe veel

Hiidlesta Seviche

300 g hiidlesta fileed

1 sidruni koor riivitult

2 laimi mahl

2 spl oliiviõli

1 väiksem punane sibul, peeneks hakitud

1 (kollane) paprika, puhastatud, peeneks hakitud

1 väiksem chillikaun, seemnetest puhas, hakitud.

2-3 spl hakitud koriandrit.

Soola, musta pipart

Loe veel

Ahjus küpsetatud atlandi hiidlest

1 atlandi hiidlest, terve, roogitud 2-3 kg
50-60 g sulatatud võid/ toiduõli
1 sidrun
2 spl hakitud peterselli
Soola, pipart

Loe veel

Kerge kalaroog mintai fileest

3-4 portsu

Koostisosad:

- 1 keskmine tomat, hakitud

- 2 spl küpseid oliive, hakitud

- 1 spl hakitud peterselli

- 1 spl punast veiniäädikat

- 500 g mintaifileed.

- 60 g Dijoni sinepit

- 400 gr kana/kalapuljongit

- 1 küüslauguküüs

- 250 g keetmata riisi

- 250-300 g hakitud spinatit (1 pakk külmutatud spinatit, sulataud, nõrutatud)

Loe veel

Dipikaste makrellist

Koostisosad:

- 2 makrellifileed (150-200 g)

- 1 mugulsibul

- hapukoor või salatikaste

- maitseained (cajun või tüümian või petersell või till…)

- sool

Loe veel

Röstitud lestake

4 portsu
30 minutit

1 kg lestafileed
2–3 sl sidrunimahla
1 dl riivitud Parmesani
60 g sulatatud võid
3 sl majoneesi
1 varretäis hakitud rohelist sibulat või samaväärne ports murulauku

Loe veel

Tuisusupp kalast

Peale pikka tuisust päeva on parim viis sooja saamiseks soe supp.

Meie teeme sellist suppi:

TUISUSUPP KALAGA

400-500 g punase kala fileed
200-300 g valge kala fileed
400-500 g kalapuljongit (näiteks supikogust või puljongikuubikust)

Loe veel

AUSTRID PROSECCOGA VALDO

12 austrit
0,5 liitrit proesccot
120 ml pehmet valge veini- või shampanjaäädikat
1 shallotsibul, peeneks hakitud
1 supilusikas soola
1 supilusikas suhkrut
0,5 teelusikatäit jahvatatud punase pipra helbeid

Loe veel

Õrnsoola BAKKALA

KLASSIKALINE (FLORENTIINI STIILIS) BAKKALA

Loe veel