Heategu koostöös Eesti Toidupangaga

Tihti satuvad toiduainetega tegelevad ettevõtted olukorda, kus mõni toode jääb lattu seisma. Põhjusteks võivad olla uued tootesoovid klientidelt või sortimendi muudatused. Nii ka meil! Selle asemel, et toode kasutult maha kanda, otsustasime toetada abivajajaid.

Tarnisime Tallinna Toidupanka 200 kg heeringakotlette, kes edastab kauba sinna, kus seda kõige enam vajatakse.

Eesti Toidupanga kodulehekülje andmetel elab Eestis 100 000 inimest, kellel on raskusi endale igapäevase toidu tagamisega. Õiguskantsleri hinnagul on neist ligi 63 000 lapsed, kes elavad kas absoluutses vaesuses (45 000 last) või vaesusriskis. Iga väiksemgi abi teeb paljusid rõõmsaks.

Soovitame selliseid heategusid kõigile, kellel võimalik.  

 

Loe Eesti Toidupanga facebooki leheküljelt toredat kajastust tehtu kohta.

www.facebook.com/toidupank 

SKREI on randunud!

SKREI on Barentsi Mere puhtas toitaineterikkas vees suguküpseks kasvanud tursk, mis on tulnud Loode-Norra rannikufjordidesse kudema.
Paljunemisvalmis kala on oma elu parimas füüsilises vormis - liha on prink  ja lihaskimbud suured ja elastsed, säravvalge liha on täisväärtuslikke toitaineid pungil.
Skreid on sajandeid peetud maailma parimaks tursaks.
Skrei püügihooaeg on veebruarist  märtsini.

 

Lõpuks on SKREI leidnud tee ka meie sortimenti.

Kutsume proovima!

 

Kalakala & Pojad OÜ

 

 

 

Sinimerekarbid

Sinimerekarbid (blue mussels, moules) on sinkjalt helkiva karbikaane siseküljega  maitsvad kergestiseeditavad molluskid.
Suhteliselt taskukohase hinnaga sinikarbid on Põhjamere- äärsetes maades oodatud ja armastatud roog. Tavaliselt pakutakse neid erineval moel veinis/vees hautatuna, lisandiks pikk valge sai.
Sama liiki karbid kasvavad ka meie meres, aga vaid pöidlasuuruseks ka kannavad nime "söödav rannakarp".
Toitvaid sinimerekarpe tasub proovida kasvõi ainult nende kõrge vitamiin B12 ja Omega-3 rasvhapete sisalduse pärast.

100 g sinimerekarbiliha toiteväärtused:
energiat 86 Kcal
valku 12 g
rasvu 2,2 g
  sh. mono- ja polüküllastumata 1,1
      sh. Omega3/Omega6 = 483/18
Na 286 mg
K   320 mg
Zn  1,6 mg
Se 44,8 mcg
B12  12 mcg ( 200% ööpäevasest vajadusest)
Mg    3,4 mcg (170% ööpäevasest vjadusest)
vett  80,6 g

 

Merikurat

Merikurat (anglerfish, monkfish) on mahlase, tiheda, kergelt magusamitselise valge lihaga kala.
Kasvab kuni 1 m pikkuseks, kehapikkuses umbes 35% moodustab suur inetu pea.
Müüakse peata, rümbana, Euroopas sageli "queue de Lotte" nime all.
Senini on see liik on pääsenud ülepüügiohust, kuna elab üksikuna kuni 1000 m sügavusel merepõhjas.

100 g kala toiteväärtused:

energiat 76 Kcal
valku      14 g
rasvu      1,5 g
  sh. mono- ja polüküllastumata rasvhappeid 0,8 g
Na    18 mg
K    400 mg
Zn    0,4 mg
Se    36 mcg
vett 83 gz
 

Suvelõpu uudis

Puhkuste aeg hakkab läbi saama ja Kalapoegadel on teatada suvelõpu uudis: alates augustist on regulaarselt müügil värsked valged jahutatud kalad Norra ja Barentsi merest. Valikusse mahuvad eriti puhta ja valge lihaga kalad - tursk, kilttursk, pollak, meriahven, meriluts jne.  Lisaks veel tuunikalade lähisugulane makrell, Skandinaavia rannikute rasvaseim kala.
 

Norra ja Barentsi mere kalade kõrge kvaliteet on Euroopa köökides hästi teada.
Tänu stabiilselt soodsatele looduslikele tingimustele kehtib reegel, et mida kaugemal põhjas kalad elavad, seda valgem, tihedam ja puhtam on nende liha.
Põhja poole paraneb ka merevee kvaliteet. Nii on Norra mere põhjaosa ja Barentsi mere kristallselge vesi juba praktiliselt reostusvaba, vaid Golfi hoovusest satub sinna veidi maailmamerede saasta.
Kalade toiteväärtuse kohta vaata: http://kalablogi.blogspot.com/2011/07/valge-kala-vordlev-tabel.html

Põlisnorrakatel ja saamidel on vähemalt pooltuhat aastat olnud aega õppida oma kalu töötlema ja tarbima viisil, mis tagab kalade parimate omaduste säilumise. Parimate omaduste all peavad nad silmas kala maitset, mahlasust ja lihaskiudude struktuuri.
Sealsed pärismaalased on sajandeid harjunud tegema nii:
Roogitud värske valge kala (tursk või tursaline) lõigatakse 2-2,5 cm paksusteks viiludeks.
Viilud asetatakse õrnalt mulisevasse, peaaegu keevassse vette ja jäetakse hauduma 5-10 minutiks, kuni kalaliha alles hakkab luude küljest lahti lööma.
Vesi ei tohi mulinal keeda ja kala ei tohi keema minna.
Seejärel tõstetakse kala veest välja ja serveeritakse keedetud kartulite ja hautatud porganditega.
Pidupäevadel ja riiklikel pühadel nõrutasid perenaised kalale ja porganditele sulavõid.
Ratsionaalsed norrakad ei raisnud raha soola ostmisele ja keetsid oma kala merevees, mida mageda veega vajadusel lahjendati.

Selle retsepti tänapäevase versiooni leiate aadressilt: http://www.alleasyrecipes.com/recipes/2/3/poached_codfish_steaks_with_egg_sauce.asp

Atlandi heeringa hinnad hüppavad lakke

Euroopa Liidu, Norra, Fääri Saarte, Islandi ja Venemaa vahelisel kokkuleppel on käesolevaks aastaks olulisel määral vähendatud Atlandi (Kirde-Atlandi) heeringa püügikvoote.
1 483 000 tonnist eelmisel (2010.a.) aastal on alles jäänud 988 000 tonni (2011.a.)
Samas on Norra kalaeksportijad õpetanud üha uusi riike ja rahvaid heeringat sööma.
Allikas: http://www.globefish.org/herring-february-2011.html

Loe veel

Anshoovis ei ole kilu!

 

Anshooviste perekonda kuuluvad valdavalt alla 15 cm pikkused kalad elavad troopilistes ja parasvöötme rannavetes.

Euroopa anshoovised elavad meie rannikutel peamiselt Aazovi merest Inglise kanalini.

Heeringad, kilud, sardiinid, anshoovised on kõik omavahel lähisugulased ja suuremaid maitseerinevusi nende lihal ei ole.

Loe veel

Sinimerekarbid on TAGASI

Jääeg on selleks korraks möödas ning taas on käes sinikarbiaeg! Liikuva jää ja sulaveega leivad tee meie lattu tagasi igal nädalal värsked sinimerekarbid.
Telli juba täna!

Kalakala & Pojad OÜ

 

Austrid aastavahetuseks

Selleks, et rahuldada kõik aastavahetuse austrite soovid ootame teie tellimusi juba täna.

Valik on endine:

- Austrid BELON nr. 3/0
- Austrid SPCIALE nr. 2
- Austrid GILLARDEAU nr. 2
- Austrid FDC CHAPON nr 2
- Austrid NORMANDIE nr. 2
- Austrid PERLE NOIR nr. 2
- Austrid FDC BRETAGNE nr. 2
- Austrid PERLE BLANCE nr. 2
- Austrid SPECIALE PRAT AR COUM nr. 2
- Austrid THAERON nr. 3
- Austrid FDC PRAT AR COUM nr. 2
- Austrid PAMPOLAISE DL nr. 2
- Austrid TSARSKAYA OYSTERS nr. 2
- Austrid FDC CABANON nr. 3
- Austrid L.ECAILLE D.ARGENT nr. 3
- Austrid VERT LABEL ROUGE nr. 2
- Austrid fin nr. 3
- Austrid fin MAR/OL nr 2
- Austrid fin de claire MAR/OL nr 2 17,10 eek/tk
hindadele lisandub km.


Tervitades,

OÜ Kalakala & Pojad
+372 6088082
info@kalakala.ee
 

 

Tuisusupp kalast

Tuisuse ilmaga teeme meie sellist suppi kalast: Tuisusupp kalast

Tervitades,

Kalakala & Pojad

Austrid käesoleval nädalal

Eelmisel nädalal toimus austriralli.
Huvi oli oodatust suurem, kuid peame tõdema, et niivõrd lai valik on Eestlastele siiski veel võõras.

Otsustame jätkata laia valiku pakkumist, et tuua tükike traditsioonilist Euroopa austrite söömise kultuuri meile lähemale.

Käesoleval nädalal saabuvad meie lattu järgmised austrid:

Loe veel

Kalakala & Pojad uudis

AUSTRIRALLI - nädalal 48 saabub meie lattu enneolematu valik austreid.

Pakkuda on 18 erinevat sorti austrit, mida on kõigil võimalik proovimiseks tüki kaupa osta. Olemas on ka austrite avamise noad.
Kõik austrid on käesoleval nädalal 30% soodsamad.

Kaupa on piiratud koguses, seega soovitame kiirelt reageerida!

 

Kalakala & Pojad uudis

Homme õhtuses ETV saates Kapital tuleb juttu Eestist, kui mereäärsest riigist. Uuritakse millised on kohalikud kalavarud ja võrreldakse teiste mereriikidega.

Loe veel

Kalakala & Pojad uudis

SAJANDITEVANUSE KUULSUSEGA SOOLATURSK UUES KUUES

ÕRNSOOLA BAKKALA

Pakend: IQF 10 kg kartongkast

Hind 126,00 eek/kg (+km)

Loe veel

Kalakala & Pojad uudis!

LÕHESTRUUDEL - KIIRE, MAITSEV, TERVISLIK

Pakend: 7 x 600 g

Hind: 99,00 eek/kg (+km)

Loe veel