Anshoovis ei ole kilu!

 

Anshooviste perekonda kuuluvad valdavalt alla 15 cm pikkused kalad elavad troopilistes ja parasvöötme rannavetes.

Euroopa anshoovised elavad meie rannikutel peamiselt Aazovi merest Inglise kanalini.

Heeringad, kilud, sardiinid, anshoovised on kõik omavahel lähisugulased ja suuremaid maitseerinevusi nende lihal ei ole.

Värskest peast sarneneb euroopa anshoovis (anchovy inglise k.) oma maitselt sardiinile, väiliskujult meie meretindile.

Euroopa anshoovis, mille rasvasisaldus hooajal ulatub kuni 25%, on sajandeid olnud kohalikes menüüdes kas soolatuna oliiviõlis või siis erilistes marinaadides.

Vahemeremaade marinaadid on valdavalt vürtsisemad, põhjamaades eelistatakse aga äädikasemaid maitseid.

 

Anshoovise kasutamine kulinaarias:

 

Spetsiaalsel viisil töödeldud anshoovisel ilmnmevad eriti hõrgud maitseomadused, mida on kirjeldatud kui soolase, magusa, hapu ja mõruda segu ehk „umami“

Vt.: http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=15819485

Aastatuhandeid on just tänu umami’le maailma eri otstes Antiik-Roomast Indoneesiani anshoovist kasutatud kõrgelt ja kallilt hinnatud maitseaine – kalasoustiti koostisosana.

Klassikalises Caesari salatis on küüslaugu, muna, sidrunimahla ja parmesani kõrval asendamatu ka anshoovis.

Üks tuntumaid rootsi vormiroogasid on Jannsons frestele vt: http://nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=2427

 

Põhjamaades populaarsed anshoovisemaitselisd preservid toodetakse siinkandis kas väikesemõõdulisest atlandi heeringast või kilust.

Põhjus on toote hinnas. Nimelt on rasvane anshoovis õrn kala ja teda kilumere äärde värskete kiludega tooraineturul konkureerima transportida oleks liigne raiskamine.

Ka ei ole meie vürtsikilu Euroopas teab mis müügihitt, anshoovisemaitselise tootega on aga võimalus turule murda.

 

Kalakala & Pojad OÜ